Καλοκαιρινές...."αθλοπαιδείες"



     Καθώς έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές διακοπές και τα παιδιά έχουν αρχίσει να γεμίζουν τις μπαταρίες τους, και με το παραπάνω, είναι η κατάλληλη στιγμή με μικρές καθημερινές δραστηριότητες να κρατήσουν μια επαφή με τις γνώσεις χωρίς να κουραστούν...

Μερικές ιδέες:

1. Τρίλιζα: Με το πολύ γνωστό σε μικρούς και μεγάλους παιχνίδι της τρίλιζας μπορούν να κάνουν επανάληψη σε κατηγορίες της θεωρίας όπως π.χ ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, μετοχές. Διαλέγετε εσείς μια από τις παραπάνω κατηγορίες και το παιδί σας μια άλλη και πρέπει σε κάθε κελί να χρησιμοποιείτε μια λέξη από την κατηγορία που διαλέξατε μέχρι κάποιος να κάνει τρίλιζα.



                                          κατηγορία: ρήμα VS κατηγορία: ουσιαστικό







2. UNO / Φιδάκι: Ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος να κάνουν τα παιδιά επανάληψη στις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης και συγχρόνως να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το φιδάκι, αφού για την διεξαγωγή του παιχνιδιού χρειάζεται συνεχώς να προσθέτουν και να αφαιρούν για να μετακινούν το πιόνι τους. Επίσης, το uno είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με διαφορετικό τρόπο εκτός τον συνηθισμένο (βλ. φωτογραφία παρακάτω).




πηγή : διαδίκτυο














                                                               πηγή: διαδίκτυο






3. Εφημερίδα: Προτείνετε στο παιδί σας να γράψει τα νέα της οικογένειας, του σπιτιού σε μια εφημερίδα. Δώστε του την ευκαιρία να γίνει συντάκτης της "Οικογενειακής σας Εφημερίδας" και να γράψει από κουτσομπολιά μέχρι και αστείες στιγμές της οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί δεν θα είναι "αναγκασμένο" να γράψει για ένα συγκεκριμένο θέμα που του έχει επιβληθεί, αλλά θα είναι ελεύθερο να ασχοληθεί με οποιοδήποτε θέμα αυτό επιθυμεί. Ακόμα και αν εκφραστεί λάθος ή κάνει ορθογραφικά λάθη, μην το διορθώσετε. Σκοπός είναι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αγάπη για την παραγωγή  λόγου.


4. Bingo: Ένα ακόμη γνωστό σε όλους παιχνίδι είναι το bingo. Μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας με έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά εξίσου διασκεδαστικό. Φτιάξτε ένα ταμπλό bingo με αριθμούς που αντιστοιχούν σε προπαίδεια. Γράψτε σε χαρτάκια π.χ. 2χ2, 4χ2 κτλ. και βάλτε το παιδί να τραβάει κάθε φορά ένα χαρτάκι και να βάζει την στρογγυλή μάρκα πάνω στο σωστό αποτέλεσμα. Κερδίζει όποιος βρει πρώτος τις περισσότερες σωστές απαντήσεις.


                                                        πηγή: διαδίκτυο





5. Κολάζ: Προτείνετε στο παιδί σας να δημιουργήσει ένα κολάζ με το αγαπημένο του τραγούδι. Κόβοντας και κολλώντας τα γράμματα που προέρχονται από περιοδικό ή βιβλίο, απομακρύνεται από την διαδικασία της γραφής με μολύβι σε ένα τετράδιο και χρησιμοποιεί την δημιουργικότητα του.




                                                     πηγή: διαδίκτυο







6. Κόμιξ: Ένας ακόμη διασκεδαστικός τρόπος για την παραγωγή γραπτού λόγου είναι η δημιουργία κόμιξ. Βάλτε το παιδί σας να ζωγραφίσει τους αγαπημένους του ήρωες και να φτιάξει πάνω από αυτούς συννεφάκια, γράφοντας μέσα διαλόγους ή σκέψεις των πρωταγωνιστών. Στο τέλος του καλοκαιριού θα έχει φτιάξει τη δική του συλλογή κόμιξ.


                                                       πηγή: διαδίκτυο





Στα παιδιά αξίζει η καλοκαιρινή ξεκούραση. Όμως μέσα από διασκεδαστικούς τρόπους, ό,τι θεωρείτε καταλληλότερο για το παιδί σας, μπορεί να μην χάσει την επαφή όσων κατέκτησε όλη τη χρονιά. Το βασικότερο είναι ότι το παιδί πρέπει να ασχοληθεί με τους παραπάνω δημιουργικούς τρόπους μόνο εάν το θέλει. 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.....



Επιμέλεια άρθρου: Ανδρουλάκη Μάρω













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Free Blogger Template. Designed By El Design