Κλάσμα σημαίνει... κομμάτι!

   Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού που τα παιδιά εισάγονται στις έννοιες των κλασμάτων, λόγω ηλικίας, δεν τους είναι και τόσο εύκολο να καταλάβουν τις ερμηνείες που τους δίνουμε με αυτές τις δύσκολες λέξεις που συνήθως υπάρχουν σε βιβλία ή βοηθήματα. Καταλήγουν έτσι να μην έχουν αντιληφθεί ακριβώς την έννοια του κλάσματος και καλούνται στις μεγαλύτερες τάξεις να προχωρήσουν σε πιο σύνθετες έννοιες και πράξεις των κλασμάτων.
   Με μερικούς απλούς και διασκεδαστικούς τρόπους μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά την έννοια του κλάσματος (ή να κάνετε μια επανάληψη).

Ας αναφέρουμε όμως πρώτα τα βασικά μέρη του κλάσματος...





1. Πλαστικά πιάτα

       υλικά
πλαστικά πιατάκια
ψαλίδι
μαρκαδόρος
(τέμπερες - πινέλα)








Χρησιμοποιήστε τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης χωρίζοντας τα σε κομμάτια. Προσοχή στον χωρισμό των κομματιών, ώστε να φαίνονται ίσα μεταξύ τους για να μην μπερδευτεί το παιδί. Μπορείτε να πάρετε χρωματιστά (όπως στη φωτο) ή και λευκά και να ζητήσετε από το παιδί να βάψει ένα μέρος του π.χ. τα 3/4.




2. Τουβλάκια τύπου lego


   υλικά
τουβλάκια
μαρκαδόροι





Στήστε τα τουβλάκια σε μικρούς πύργους και γράψτε σε όλα τον αριθμό που του αντιστοιχεί  1, 2, 3...   Μετά τραβήξτε κάτω από αυτόν τον αριθμό μια γραμμή κλάσματος. Προσθέστε ή αφαιρέστε τουβλάκια για να δείξετε στο παιδί πως ο παρονομαστής θα αλλάζει κάθε φορά. Έτσι το παιδί θα καταλάβει τη διαφορά κομματιού από όλη την ποσότητα.



3. Αφρώδες σωσίβιο



    υλικά
αφρώδες υλικό 
ψαλίδι
μαρκαδόροι



                                                       πηγή: διαδίκτυο


Λειτουργήστε με τον ίδιο τρόπο όπως και στα τουβλάκια (βλέπε από πάνω). Δώστε στο παιδί όσα πιο πολλά παραδείγματα γίνεται. Αφήστε το να πιάσει, να κόψει, να γράψει. Μόνο έτσι θα μπορέσει να καταλάβει εντελώς την έννοια... και παράλληλα θα διασκεδάσει.


4. Πίτσα


   υλικά
φύλλο εργασίας
μαρκαδόροι 
ψαλίδι



                                                               πηγή:διαδίκτυο

Εκτυπώστε τις σελίδες από το αρχείο →  εδώ   κόψτε, ζωγραφίστε και παίξτε με τα κομμάτια της πίτσας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υλικά της πίτσας και να κάνετε ερωτήσεις στο παιδί. π.χ. Πόσα κομμάτια από όλη την πίτσα έχουν μανιτάρια; Τα 2/4.



Έξτρα αρχείο →  εδώ  Μπορεί να γίνει η ίδια διαδικασία και με μήλο.



Καλή διασκέδαση!!!!




Επιμέλεια άρθρου: Μάρω Ανδρουλάκη










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Free Blogger Template. Designed By El Design