Παιχνίδια Ορθογραφίας




   Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζουν συχνά άρνηση εκμάθησης της ορθογραφίας τους για το σχολείο και γενικότερα ο,τι έχει να κάνει με την γραφή λέξεων. Δεν είναι ότι δεν αγαπούν την ορθογραφία απλά η ενασχόληση μ'αυτή τους προκαλεί αίσθημα απογοήτευσης αφού γνωρίζουν ότι όσο και αν προσπαθήσουν δεν θα καταφέρουν πολλά. 

πηγή: διαδίκτυο

   Είτε ως εκπαιδευτικός είτε ως γονιός μπορείτε να κάνετε την εκμάθηση της ορθογραφίας πιο διασκεδαστική με την βοήθεια γνωστών εύκολων παιχνιδιών!!

1. Κρεμάλα: Το πιο απλό και διαχρονικό παιχνίδι λέξεων που αγαπούν μικροί και μεγάλοι μπορεί να βοηθήσει το παιδί να γνωρίσει λέξεις από κοντά, να σκεφτεί για τις καταλήξεις των λέξεων, να μαντέψει το σωστό "ι" και "ο". Μια τόσο διαδραστική διαδικασία θα είναι πιο ευχάριστη από μια απλή υπαγόρευση λέξεων. Αν το παιδί χρειαστεί τη βοήθεια λεξικού, μην του το αρνηθείτε, αντίθετα προτρέψτε το να το χρησιμοποιεί συχνά.


                                                       πηγή: διαδίκτυο

2. Όνομα, ζώο..: Όποτε βρίσκεται ελεύθερο χρόνο ή όταν η οικογένεια μαζεύεται, μπορείτε να κάνετε συνήθεια σας το γνωστό από τα παιδικά μας χρόνια όνομα-ζώο-πράγμα. Μπορείτε να προσθέσετε όσες κατηγορίες θέλετε, για να γίνει πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι. Δεν είναι απαραίτητο να βγει κάποιος νικητής, έτσι θα είναι πιο διασκεδαστικό!

                                                                       πηγή: διαδίκτυο

3. Scrabble: Ένα από τα καλύτερα επιτραπέζια για παιδιά που έχουν δυσχέρεια στην ορθογραφία. Σκέφτεται, γράφει και διαβάζει λέξεις πιο διασκεδαστικά από ότι στο τετράδιο ή το βιβλίο του.  


                                                                   πηγή: διαδίκτυο

4. Μαγνητάκια: Μπορείτε να προμηθευτείτε μικρά μαγνητάκια γράμματα και να τα τοποθετήσετε πάνω στο ψυγείο σας. Προτρέψτε το παιδί όποτε περνάει από το ψυγείο να σχηματίζει μια λέξη που γνωρίζετε ότι τον δυσκολεύει, με την συχνή ανάγνωση της καθώς περνάει θα αποτυπωθεί στο μυαλό του η σωστή ορθογραφία.
                                                                  πηγή: διαδίκτυο

5. Άμμος: Προσπαθήστε να γράφετε την καθημερινή σας ορθογραφία οπουδήποτε αλλού εκτός από το κλασικό πρόχειρο τετράδιο του σπιτιού. Για παράδειγμα, πάρτε ένα κουβαδάκι άμμο από την παραλία και ρίξτε το μέσα σε ένα δίσκο (μπορεί να γίνει και με αλάτι). Ζητήστε από το παιδί να γράψει την ορθογραφία του στην άμμο με το δάχτυλο του. Αν επιμένετε στη γραφή στο κλασικό τετράδιο, αφήστε το να χρησιμοποιεί μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή κηρομπογιές για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα αυτή η διαδικασία.

                                                              πηγή: διαδίκτυο

   Αν είστε γονιός, οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα εσείς θεωρείτε ότι το παιδί θα νιώσει προθυμία να το κάνει.
  Αν είστε εκπαιδευτικός, αφιερώστε το τελευταίο 5λεπτο από το μάθημα σας για να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παραπάνω παιχνίδια ορθογραφίας. Μπορείτε μετά από λίγο χρονικό διάστημα να αλλάζετε το παιχνίδι, για να μην γίνεται βαρετή η διαδικασία.



Επιμέλεια άρθρου: Μάρω Ανδρουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Free Blogger Template. Designed By El Design